You are here:

Pay monthly products & services

Ask a question:
Reply
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

re the DNS, theres now an option to specify DNS does this not ällow you to specify an internal address? I dont need to change this o haven't tried but noted its now an option.

 

 

Message 121 of 367 (15,033 Views)
Rank 1: Guest
Posts: 19
Registered: ‎30-08-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

It is indeed an option, however it will not resolve to an internal IP on LAN. Hard to tell why given access to the router is limited at best. Port forwarding works well, external DNS pointing works well, but in my experience the router will not query an internal DNS server.

 

This was a solution I tried to attempt to get access to internal websites from the router. No joy =(

 

I have all LAN devices / computers pointed at the internal DNS server and they resolve just fine. Just not on VF WiFi. This is the lengths I have gone to =)

Message 122 of 367 (15,024 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

sounds like its only coded to go out on the WAN interface. so some progress but still shortsighted.

Message 123 of 367 (15,008 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

Interstingly, when I first viewed the router I could see a load of information and settings. Now I'm getting blank from most pages. The General page and wifi page are blank, and selecting wifi setings, it tells me the wifi is turned off. Surprising as I'm composing this on a wireless laptop!. Anyone else had this loss of pages?

Message 124 of 367 (14,911 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

OK, well power off and on resolved this, which is strange, as it had only occurred after a previous power down!. Whether because the previous power on had ben power reconnected not via the rear power button, but this time it was via rear power button...

 

Oh well. All fine now

Message 125 of 367 (14,901 Views)
Rank 4: Established Poster
Posts: 76
Registered: ‎30-09-2015

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

I had considered all my issues with my Router were over but today I tried printing from my wireless PC to two different wired printers. 

 

I seldom use my printers so its been a while since I tried. Anyway both were shown as "Offline" and nothing would change that.

 

Finally I rebooted the router and they appeared in Win 10 as "Online".

 

One would print but second wouldn't. Reinstalled drivers and no different.

 

Tried again later and both were "Offline" again.

 

Connected my PC by wire and gues what they both print flawlessly.

 

Anyone got any suggestions?

Message 126 of 367 (13,872 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

Obvious things first, like you are connecting to the main network, not the guest, win10 does see this as a trusted network?

 

Advanced settings sharing, is sharing printers on? As there's no help avalable dont know what this does but you could try if not älready on.

 

Sounds like your network is partitioned between wired and wireless, theres not a lot you can do on the router connected with this. Occurs to me my printer and laptops are all wireless, so never tried printing from wired to wireless....

Message 127 of 367 (13,868 Views)
Rank 1: Guest
Posts: 19
Registered: ‎30-08-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

@WillVXR, on wireless you are not going to be able to see anything on LAN with the current router Vodafone provide (firmware update pending?). One solution is to disable wireless on the vodafone router, and plug another wireless router into the wired port on the vodafone router.

 

This is what I have had to do, it's embarrassing I imagine, that my 6 year old router can handle wireless to LAN but the new router that Vodafone provide cannot, but this is where we are.

 

As an aside, that Vodafone router is so disabled it's amazing it works at all. No NAT hairpinning (a feature that really should be default), no ability to set an internal DNS server and an "Expert Mode" that is at best basic. Worst, it seems to be set in isolated wifi mode. You cannot set this. You will not see other computers on your network.

 

A support tech told me that they had a demo on all the things this amazing router can do. I'm sure it can, but not for you. You can't. So my fancy router is a pony from the master socket to actual proper routers that know what they are doing. Nice job Vodafone!

Message 128 of 367 (13,820 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

I can't agree with that statement: My NAS (WDMYCLOUD) is wired to the router, and on all my laptops wirelessly I can 'see' and connect to the shared folders. It also shows up under my network on them.

Message 129 of 367 (13,796 Views)
Rank 4: Established Poster
Posts: 76
Registered: ‎30-09-2015

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

[ Edited ]

 In reply to daviesr:

 

I do not have a guest network.

 

Regarding Sharing  - Why would wireless/wired have a different outcome/ effect on the sharing of a printer? Both printers appear "online" and print when my computer is connected by wire but don't when the computer is connected wirelessly (same printer settings and both printers always connected to the network by wire).

 

Interestingly, I have an exe file on my NAS that I use to change settings on my networked AV Receiver. Whenever I use my computer wirelessly and double click the file it cannot find my AV Receiver on the network. However, if I connect my computer by wire and double click the same file on my NAS my AV Receiver is found and I can make changes.

 

Despite the recent firmware update I think my only solution is to buy a second router and just use the Vodafone box as a modem.

 

Logically, I need to end my Vodafone contract as soon as my 18 months is up.

Message 130 of 367 (13,736 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 24
Registered: ‎11-01-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

Do you have any APs or are you just using the Vodafone router as your only wifi point??


No further news on the patch to fix the fault I proved.
Message 131 of 367 (13,725 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

I agree that both of you clearly have an issue where your wired and wireless portions of the same network are partitioned. I can't explain this, or why on my network i can see everything wired and wireless.

 

I have made sure on each wireless device they have the same workgroup name, and that on each, windows sees the wireless network as a trusted network and can browse and share this network (network discovery is on).

Message 132 of 367 (13,722 Views)
Rank 1: Guest
Posts: 19
Registered: ‎30-08-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

Just to be clear this isn't a configuration issue, at least in my case. All windows devices are set to "private" and have sharing and discovery switched on, all operating in the same subnet, all in the same workgroup whether on WiFi network or LAN.

 

The Vodafone AP was the only AP in my tests, and for me it's important to be able to access shares through the house. So, I had switch off the Vodafone WiFi and chain another router off it making it a glorified modem at this point. Now I have WiFi with access to LAN. It's the only way I can find to do this just now.

 

 

Message 133 of 367 (13,712 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

OK, understood, just covering all bases as not everyone knows about windows trusted networks. There has to be something different between our configurations though as it works for me. I'll have another wander round the settings see if anything strikes me. otherwise i could list all my settings for comparison. 

Message 134 of 367 (13,703 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 24
Registered: ‎11-01-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

The current firmware fixed the wifi to lan issues (supposedly).

so if all wired direct to VF connect (PC and both printers) you can ping both printers from you pc and from the router .... The PC prints fine to both...

You then unplug lan cable from PC and join wifi, but you then can only print to one of the printers?

can you ping both the printers though from you PC and the router? I assume that one that don't work fails?

Did you make sure all the Anti V and firewalls are off (just for test) to make sure FW isnt blocking specific ports causing one to fail as I have had that before.

What happens if you fully restart the connect only join PC via wifi and then plug in the printers?


Message 135 of 367 (13,700 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 24
Registered: ‎11-01-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

I have proved via tracing and got the guys to replicate my issue (when using other access points in my network).
They are writing fix currently.

I don't have any problems if I just use the connect only ... This just isn't practical for house size/shape... Need the 2 additional APs plus I turn off the connect wifi and plug old router in for now to bridge that gap (my workaround)
Message 136 of 367 (13,694 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

One more thing, just to be sure we're both got the same kit, my router shows as hardware: Huawei 963168_HUAWEIVOX25, software :5.4.8.1.271.1.59

Message 137 of 367 (13,690 Views)
Rank 1: Guest
Posts: 19
Registered: ‎30-08-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

My router reports;

 

Huawei 963168_HUAWEIVOX25

Firmware version: 5.4.8.1.271.1.59

 

So, yeah looks to be the same router and Firmware. Let's just see if the next firmware update resolves this issue.

 

I am sure at this stage that the VF WiFi is isolated, for whatever reason. Given the DIY I had to do over the weekend to hide another router in a cupboard and the time spent so far on this, I can't see me switching the VF WiFi back on ever =)

Message 138 of 367 (13,684 Views)
Rank 2: First Poster
Posts: 25
Registered: ‎25-05-2016

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

OK, Sorry I couldn't help any further: Been in computers my whole working life (since 71) and repeatability used to be the standard, do this this and this and it would work first time every time. Now there's just to many 'smarts' getting in the way: Windows 10 and it's smart network, vodafone and it's smart router, nas boxes with their 'easy' config.... Obviously been built for 60 somethings (er, me!) with their one or two computers (how many?) not where everything is networked (my tele, sky, DVD, media centre, phones, tablets, even my bedside radio is networked!!)

 

I just hate "well it works for me" even when it's me saying it. Granted in my config I've no repeaters confusing the issue. Hopefully one day it'll all work... (flying pigs?)  :-)

Message 139 of 367 (13,661 Views)
Rank 4: Established Poster
Posts: 76
Registered: ‎30-09-2015

Re: Vodafone Home Broadband / Vodafone Connect

Having reread recent posts I suspect my recent wi-fi/wired issues are connected with the newest firmware update ending 271.1.1.59.

 

Previously I had been very happy with the modified firmware as my similar long standing issues had all been resolved.

Message 140 of 367 (13,596 Views)
Got a question?

Get help and technical support on Vodafone's devices, products and services from our online community

If your question relates directly to your account or mobile number please contact our customer services team.

My Vodafone

My Vodafone

Stay in control of your spending and manage your account online.

Log in

Register for My Vodafone

Top up