main_icn_My_Vodafone main_icn_Search main_icn_Chevron_right main_icn_Chevron_down main_icn_Close main_icn_Menu social-facebook social-google-plus social-linkedin social-twitter social-youtube main_icn_Community_or_Foundation main_icn_Location main_icn_Network_signal

Internet speed

Gigafast 900

2: Seeker

Had Gigafast installed last week. Went for the 900mbps package.

 

Speeds were good for over a week but now for the last 3 days I'm lucky to get 30mbps down while upload speed remains fine. Line is fine from City Fibre cabinet as installers did a new install at a neighbours property yesterday so asked him to run a quick test.

Tried with a UK Location using Express VPN suddenly speeds increased on download to 150mbps+ turn the vpn off and I'm back to 20mbps-30mbps

Seems somewhere on the vodafone transit network is broken or overloaded and throttling these download speeds. 3 Days waiting for tech support to come back to me. 

Anyone experienced similar issues... try the usual stuff changing the dns servers in the router etc. This isn't a line problem or internal network problem but somewhere is broken on the Vodafone transit route.

 

Im based in West Yorkshire but seem to be using the gateway 84.65.0.1 anyone else with the same gateway not experiencing these slow speeds? 

19 REPLIES 19
2: Seeker

Yes. I’m on G500 in pudsey. Last few days I’m down to 20-30mbps download. Upload is fine though at over 500mbps. 

It’s never missed a beat until now. Reset modem to factory settings. Reset ONT box. Same story. Logged a ticket and an engineer is supposedly going to be in touch about a site visit. But doubt there is anything wrong with my equipment. (Oo err)

View more options
2: Seeker

Yes just down the road in Bramley.

 

Can you check in your router 192.168.1.1 choose expert mode at the top and see which Gateway you are running through.

 

Its on the Status & Support page.

 

I've just had a call from a very nice lady from Tier 2 support but as always with these things its an error on wifi so need wired results etc. I believe there gateway at 84.65.0.1 is overloaded or broken or something on there infrastructure is restricting download speeds. 

Its not a line issue I had the City Fibre guys test while they installed next doors yesterday and when using Express VPN wifi will get 10 times the speed I get on vodafones nextwork direct

View more options
2: Seeker

Same gateway as you. 

whether it’s a coincidence or not but I had sky q installed last week and have downloaded some catch up in UHD. Wondering if there is throttling taking place. 

I’m also certain it’s not my line - upload is fine. 

View more options
2: Seeker

I haven't really downloaded anything of note but that is what the Gigafast is for really so can't see it been usage throttling. I will let you know the outcome here as Ive just fired off some speedtest screenshots which are to be forwarded to the Level 3 support. 

If you have access to a VPN try use a UK london location and let me know the download speeds you get. The vpn route seems to travel away from the vodafone network giving a better download speed (obviously we won't get the full 500 up/down when using the vpn)

View more options
2: Seeker

Currently on chat with them. Say they are running tests. Not confidence inspiring tbh. 

just now I got as low as 2.77mbps download. 

ping has improved slightly to 10 but usually get 2 or 3. And upload has now reduced to 330 (vs 540 earlier). 

View more options
2: Seeker

Something weird is happening now. iPhone. Connects to Wi-Fi. Start Speedtest app. Switches to 4G. Close Speedtest app. Seconds later Wi-Fi returns. 

why?

View more options
2: Seeker

Download still appears to be capped at 30mbps.

Vodafone this is your flagship product which is a huge job in partnership with City Fibre to lay fibre cables to every property in chosen Cities. And this is the speed I am recieving. 

 

Please sort this ASAP

Screenshot_5.png

View more options
2: Seeker

Same story this morning. Pings are a little better at 9ms and download as much as 40. Upload still at max 540. 

Waste of time chatting online. Suspect it will be the same with telephone support but will try later. 

View more options
2: Seeker

Still ongoing... Still not got the problem to Tier 3. 

 

Possibly the worse customer service I have ever experienced!

View more options
3: Seeker

I had exactly the same issue on my 900Mbps service literally the first weekend after installation, same thing when on VPN, upload fine, etc etc. Try watching multiple 4/8k youtube videos, you probably find they are working great also.

I logged a fault and they did 'something', dont know what im afraid and its been fine ever since, get 920/940 down/up all day everyday.

View more options
2: Seeker

Mine has been faultless since install. No drop outs. Solid speed over 500mbps down and up. 

Help chat has been unhelpful other than logging the fault. They had no idea about maintenance or other issues. Said they were reliant on city fibre but they at least need a way of communicating so that faults are shared so they don’t just assume it’s a problem in the home. 

View more options
Moderator

I'm sorry to hear you're having some problems with your service @SOWIR and @SeanGVod. Let's see if we can get this sorted for you. As we'll need access to your accounts to allow us to investigate every avenue, pop our Social Media team a private message with a link to this thread, your community ID, your full name and your account/landline number and one of our dedicated team will pick this up for you 😊

View more options
2: Seeker

Woke this morning to find all is back to normal. Not sure what the issue was though and how likely it is to happen again?

View more options
2: Seeker

Still same issues here. These are wifi speeds so Im not concerned about the upload speed just the complete lack of download speed.

 

Has your gateway changed in the router by any chance? 

 

SOWIR_0-1606817741871.png

 

View more options
2: Seeker

Yes. Gateway has changed to 84.65.128.1

View more options
2: Seeker

Ye im still stuck on 84.65.0.1

 

Even after a couple of reboots

 
View more options
2: Seeker

Down again. Very annoyed this time. Totally down. Sporadically will load half a webpage. Can’t get any Speedtest. It’s been logged. Been on chat for almost 2 hours. That’s 2 major outages in 2 weeks. 

View more options
2: Seeker

Woke up to find it is back to normal. No explanation. 

View more options
Moderator

Hey guys @SeanGVod @SOWIR, I understand how important it is to have a stable connection, especially at a time like this.

I would advise speaking to our dedicated Gigafast team on 0808 040 8408, they'll have the systems and means to be able to look into this for you and see why your speeds are fluctuating. I hope this helps 😊

 
 
View more options