main_icn_My_Vodafone main_icn_Search main_icn_Chevron_right main_icn_Chevron_down main_icn_Close main_icn_Menu social-facebook social-google-plus social-linkedin social-twitter social-youtube main_icn_Community_or_Foundation main_icn_Location main_icn_Network_signal

Broadband activation

Am i plugging into the ONT correctly?

Iamlovinit05
2: Seeker

Hi Everyone,

 

I have signed up for the Superfast 2 Plan and have the activation date of today. It is still not working and therefore wanted to check if I am doing everything correctly.

 

I have also just moved into this apartment so am still figuring out how everything works so apologies for the stupid question!

 

Connecting to the ONT

 

I think this is the ONT that they are talking about, however there is no "Port 1" to plug in the ethernet cable. There is however, a phone line that I can plug in to the ONT (and use the microfilter to connect into the Router).

 

There are many other cables in this ONT but a couple of them are just connecting from 1 port of the ONT to another so I don't think they do anything?

 

Iamlovinit05_2-1641557734651.jpeg

 

The ONT is then connected to this Openreach box as per below - the green cable in the pic above is the same cable as the black cable below. 

 

Iamlovinit05_1-1641557660819.jpeg

 

Thanks and appreciate any help!

 

View more options
13 REPLIES 13
Amanda
Moderator

Hey @Iamlovinit05 - I understand how important it is to stay connected and I'm sorry there's been a delay with your activation. You can see more help online about getting set up with your new service. 

So we can double check everything for you, please get in touch with us via social media 👍

View more options
Jayach
16: Advanced member

I can't help with the correct place to connect to, but I'm sure it won't be the phone socket.

 

View more options
Anonymous
Not applicable

Someone has had a right go at this one!

 

You don't need a microfilter connected to the ONT! for a start.

You should be plugging your router into the port immediately to the right of the phone port.  In your photo there is a cable connecting that port to the (empty) Battery Back Up unit!  I assume someone at some point did this just to tidy up the cables - at least you should just be able to disconnect the network cable from the socket on the far right of the box, leave the other end plugged in and connect that to your router!

 

Should work, but when things have be bodged like this you never know!

 

View more options
Iamlovinit05
2: Seeker

Hi - Thanks for your reply - which port are you taking about? 

 

I've taken a picture of all the ports!

 

Iamlovinit05_0-1641586625275.jpeg

 

View more options
Anonymous
Not applicable
View more options
Iamlovinit05
2: Seeker

need to wait for the picture to be moderated! Is there any chance you can upload it somewhere and share a link please?

 

Many thanks!!

View more options
Iamlovinit05
2: Seeker

will give this a go!

View more options
Iamlovinit05
2: Seeker

Still not working - the vodafone chat support is telling me to plug it into the other yellow LAN port in the ONT (which also doesnt work) - and to keep trying it till midnight today (as the activation date is today).

 

I'll report back tomorrow..

 

Thanks for your help

View more options
Anonymous
Not applicable

Yes you unplug the end of the cable that I've indicated, the other end of which is plugged into that yellow socket which you leave in place and use.

 

 

View more options
Iamlovinit05
2: Seeker

Thanks but unfortunately still no luck (the red internet light on the router is still flickering) - I'll report back tomorrow! 

 

Thanks and appreciate your help

View more options
Iamlovinit05
2: Seeker

 

This is what I did - did not work

https://drive.google.com/file/d/1jXjnxReYF741659b3UDLXIutaG-l6X-j/view?usp=sharing

 

I also tried this to make sure I did not misunderstand what you said - also did not work

https://drive.google.com/file/d/1UuOm87C7Zwi4ZSIgWz7ENE-7XBTXSIN9/view?usp=sharing

 

Also tried this - also no luck.

https://drive.google.com/file/d/1GbikkEwvk9tUrla1HmUiF3qoRsbHHVCZ/view?usp=sharing

 

This should not be that difficult!

 

 

View more options
Anonymous
Not applicable

Seems that there are a couple of varieties of ONT out there - the third image, with your router connected to the yellow port should be the correct one.  I'd leave it connected to that port for a few hours and then possibly give support a call if you still cannot connect.

View more options
Iamlovinit05
2: Seeker

Thanks - been on chat with support this morning and thats what they said as well (they said it should be activated in a couple of hours) - so fingers crossed...

 

Thanks so much for your help!!!!!!!

View more options